Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη του Μπερντενεσι στο χωριό Τσούκα .


Μετά από  3  χρόνια   προσπαθειών  του Έπαρχου  Αλύκου  κ. Ηλία  Θανάση για την ένταξη του Μπερντενέσι στην Επαρχία Αλύκου και την έγκριση πολεοδομικής μελέτης, στις  31/01/2011, στο Υπουργείο  Δημόσιον  Έργον  στα Τίρανα , το Εθνικό Συμβούλιο  Χωροταξίας  της Αλβανίας ενέκρινε την αίτηση και την πολεοδομική μελέτη  που παρουσίασε  ο μηχανικός της επαρχίας Βαγγέλης Μήτσης.
Το Μπερντενέσι είναι η μοναδική έξοδος προς τη θάλασσα της Επαρχίας Αλύκου και αποτελούσε πάντα στόχο αξιοποίησης του κάθε έπαρχου ωστόσο αντί της αξιοποίησης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο αυθαιρέτων και στέγαστρο των εποίκων από άλλες περιοχές της Αλβανίας. Ο έπαρχος Αλύκου σταμάτησε αρχικά την κατασκευή αυθαιρέτων και την κατεδάφιση αρκετών εξ’ αυτών και στη συνέχεια έδωσε πολιτικό και δικαστικό αγώνα ώστε να επιστρέψει την περιοχή αυτή στην Επαρχία Αλύκου.
Παρόλο που από την Περιφέρεια το σχέδιο είχε εγκριθεί από το 2009, έπρεπε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια καθώς την ίδια περιοχή διεκδικούσε και ο δήμος των Αγίων Σαράντα.
Η μελέτη εντάσσεται στο χωροταξικό της παραλιακής γραμμής της Αλβανίας που χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Από την έκταση των 700 στρεμμάτων που εντάχθηκαν αρχικά στο σχέδιο ( ή αλλιώς κίτρινη γραμμή), η μισή είναι ήδη κατασκευασμένη με αυθαίρετα ή «νόμιμα» κτήρια των προηγούμενων 15 χρόνων. Η μελέτη θα εντάξει κάποια από τα κτήρια στο πολεοδομικό ενώ η ελεύθερη περιοχή θα αξιοποιηθεί προς όφελος κυρίως των κατοίκων της Τσούκας και της Επαρχίας Αλύκου γενικότερα.