Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Βουλεύτηκες εκλογές το 2017 στην Αλβανία



Ηλίας Θανάσης – Δικηγόρος 

Με διάταγμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας οι βουλεύτηκες εκλογές στην Αλβανία ορίστηκαν να πραγματοποιηθούν στης 18.06.2017. Την ΕΕΜ αυτές οι εκλογές την βρίσκουν απροετοίμαστη και χωρίς προσανατολισμό, χειρότερα από κάθε άλλη φορά.
Έχουμε δυο μειονοτικά κόμματα που διεκδικούν  την ψήφο μας και την Οργάνωση Ομόνοια που προσπαθεί να τα ενώσει πιεζόμενη από το καταστατικό της που επιτρέπει συνεργασία μόνον με το Κεαδ. Όσες προσπάθειες και να κάνει ο πρόεδρος της Ομόνοιας ξέρει ότι έχει ένα Γενικό Συμβούλιο που όλοι ξέρουμε πως και από ποιόν βγήκε και περιμένει εντολές οι οποίες ως συνήθως θα έρθουν τελευταία στιγμή.
Με τα τωρινά στοιχεία η Ελληνική Μειονότητα δυσκολεύεται να βγάλει βουλευτή μέσω των μειονοτικών κομμάτων Μεγκα και Κεαδ.


Το Κεαδ όπου κάποτε είχε δομές σε όλη την Αλβανία τώρα δεν υπάρχουν ή είναι αδύναμες λόγο της έλλειψης εξουσίας. Τα τελευταία χρόνια χάνει και αυτή τη δύναμη που είχε στη μειονότητα και ειδικά τώρα που δεν έχει ούτε την τοπική εξουσία ένας θεός ξέρει τι έχει απομείνει αν απέμεινε τίποτα. Και στις δυο τελευταίες βουλευτικές αναμετρήσεις έβγαζε την μοναδική έδρα στην Περιφέρεια Αυλώνας έχοντας για βοήθεια 5-6 επαρχίες (δήμους) ενώ τώρα δεν έχει τίποτα, με εξαίρεση τη Χιμάρα που κρατάει τα ίδια ποσοστά που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν περίπου 1000 ψήφοι. Αν παραμείνει αυτός ο εκλογικός νόμος και κατέβει στις εκλογές όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Κεαδ δεν βγάζει βουλευτική έδρα.
Το Μεγκα παν-αλβανικά οι δομές του είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου συστήνετε με λίγους υποστηριχτές, ενώ στην Περιφέρειας Αυλώνας έχει καλύτερες συστάσεις έχοντας τους περισσότερους υποστηριχτές στους Δήμους Φοινίκης και Αγίων Σαράντα. Σε αυτούς τους δήμους "ζέστανε" και κάποιους υποστηρικτές του με την εξουσία που πήρε επιπλέον κόβει και αρκετούς απο το  Κεαδ.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΆ ΣΕΝΑΡΙΑ
1. Να κατέβουν τα κόμματα ξεχωριστά χωρίς να μπουν σε κάποια συμμαχία
Αρχικά για να έχουν το δικαίωμα για να συμμετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητα κόμματα το Μέγκα πρέπει να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές βάση του εν δύναμη εκλογικού νομού (άρθρο 68)ενώ το Κεαδ δε χρειάζεται γιατί είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Για να βγει μια έδρα σε κάποια περιφέρεια χρειάζονται τουλάχιστον 10.000 ψήφοι. Αν πάρουμε την περιφέρεια Αυλώνας που είναι και οι περισσότεροι έλληνες, στις εκλογές του 2013  ψήφησαν 121.161 ψηφοφόροι για 12 έδρες. Οι ψήφοι του 2013 των δυο κομμάτων ήταν 8.595 (Κεαδ 6.323, Μεγκα 2.272). Είναι μια περίπτωση που θα αφήσει και τα δύο κόμματα απ έξω
2. Να κάνουν τη δική τους συμμαχία (αυτό που πρότεινε το Μεγκα στις  εκλογές του 2013 με την επωνυμία Συμμαχία Ελλήνων)
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η ελπίδα για μια έδρα στην Αυλώνα και θα την πάρει το κόμμα με τους περισσότερους ψήφους. Για να βγει όμως η έδρα πρέπει να αυξηθούν οι ψήφοι γιατί οι 6.068 του 2009 και οι 8,595 του2013 δε φτάνουν για μια έδρα χρειάζονται πάνω από 10.000. Στις άλλες περιφέρειες είναι σχεδόν αδύνατο να βγει.
3. Να κάνει ο καθένας το κουμάντο του και να μπουν σε μεγάλες συμμαχίες (στην ίδια ή διαφορετική)
Σε αυτή την περίπτωση και τα δυο κόμματα θα κυνηγήσουν από μια έδρα στην Αυλώνα. Είναι σίγουρο ότι το Μέγκα θα αυξήσει τις 2.272 (του 2013) και του Κεαδ θα του μειωθούν πάρα πολύ οι 6.323. Δεν μπορείς να προβλέψεις ποιος θα είναι πρώτος το πιο πιθανό είναι να μην ξεπεράσει κανείς τις περίπου 5000 που θα χρειαστεί ένας βουλευτής.
Στο Μέγκα πιστεύουν ότι οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ότι επειδή έχουν την τοπική εξουσία, θα έχουν το πρώτο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι το ΚΕΑΔ τα έχασε όλα στο Δ. Φοινίκης αλλά δεν μπορείς να πεις ότι αυτά που έχασε το ΚΕΑΔ τα πήρε το Μέγκα. Ο δήμαρχος Λεωνίδας Χρήστου ήταν πρόταση του ΣΚ που την δέχτηκε το Μέγκα να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο του. Όσο και αν προσπάθησε να τον βαφτίσει δικό του φαίνεται ότι το κόκκινο (ιδεολογικά και εθνικά) τον τραβάει πιο πολύ. Η νέα διοίκηση του δήμου ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση για όλους και το Μέγκα μπορεί να έχει κόστος αντί για οφέλη αν το στηρίξει ο δήμαρχος.
 4. Να κατέβουν με ένα κόμμα και να μείνουν σε μια μεγάλη συμμαχία
Είναι μια περίπτωση που σου εξασφαλίζει 100% την είσοδο στη βουλή. Σε αυτή την περίπτωση από το σύμμαχο μπορούν να ζητήσουν περισσότερα πράγματα γιατί οι ψήφοι που θα δώσουν στις άλλες περιφέρειες μπορεί να σημαίνει για την συμμαχία 2-3 επιπλέον βουλευτές. Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η λίστα θα είναι μία σε κάθε περιφέρεια και θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πρώτη θέση του Ντούλε στην Αυλώνα κάτι που δεν μπορεί να αποδεχτεί του Μέγκα.
5. Η πρόταση μου
Ο εκλογικός νόμος είναι τέτοιος που σε αναγκάζει να κάνεις συμφωνίες. Κάνουν λάθος όσοι λένε τι δουλεία έχουμε εμείς με τα άλλα κόμματα. Ο νόμος είναι τέτοιος που σε αναγκάζει να μπεις σε κάποια μεγάλη συμμαχία και με αυτό τον τρόπο κερδίζεις περισσότερες έδρες. Το κυριότερο για εμάς δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει την Αλβανία αλλά αν η μειονότητα θα έχει βουλευτές στη βουλή. Δε συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι η μειονότητα εκπροσωπείται από τους Έλληνες στα αλβανικά κόμματα  γιατί κανένας από αυτούς μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ως έλληνας
Η πρόταση μου είναι πιο κοντά στην δεύτερη και την τέταρτη με τη διαφορά ότι για την περίπτωση της δεύτερης πρότασης  η συμφωνία να είναι μόνο για την Αυλώνα ενώ σε άλλες περιφέρειες το κάθε κόμμα να κάνει συμφωνίες με τους μεγάλους για άτομα στις δικες τους λίστες και ότι καταφέρει ο καθένας.
Συγκεκριμένα: 
Περίπτωση 2- Στην Περιφέρεια Αυλώνας το κάθε κόμμα θα έχει δικό του υποψήφιο, έδρα παίρνει το κόμμα με τους περισσότερους ψήφους, εφόσον η συμμαχία θα έχει ξεπεράσει τους 10.000 ψήφους.  Ακόμα και αν δεν βγει η έδρα (εγώ πιστεύω ότι βγαίνει γιατί οι εγγεγραμμένοι έλληνες ψηφοφόροι στην περιφέρεια είναι πάνω από 60.000) θα γίνει ένα πολύ καλό βήμα ενότητας για το μέλλον
Περίπτωση 4- Στην Περιφέρεια Αυλώνας τα δυο κόμματα Μεγκα και Κεαδ σε συνεργασία με την Ομόνοια να προτείνουν έναν υποψήφιο ο οποίος να μην είναι κανένας από τους Λεωνίδα Παππά, Χρηστάκη Κίτσιο και Βαγγέλη Ντούλε, αλλά κάποιος διανοούμενος Ελληνικής καταγωγής και συνείδησης,  μορφωμένος και με  πολιτικές – διοικητικές ικανότητες.  Σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε σίγουρη την πρώτη έδρα και εφόσον γίνει μια καλή οργάνωση να έρθει κόσμος από την Ελλάδα μπορεί να βγει και η δεύτερη έδρα